Egyedi bútor fából - Egyedi fából készült bútorok, terszok, pergolák
Hívjon, kérdezzen bátran: +36 (30) 517-7908

Üdvözlöm, Engedje meg, hogy bemutatkozzam.

Mátó Gergő Vagyok. Egy csodálatos szerelem gyümölcseként születtem Makón 1995. szeptember 12-én. Édesanyám varrónő, Édesapám asztalos. Királyhegyesen lakunk a Jókai u. 79. szám alatti családi házban. Születésem után négy évvel Szüleim megajándékoztak egy Hugicával így élünk szorgos családként.

Királyhegyesen jártam óvodába, és általános iskola hatodik osztályáig, majd tanulmányaimat Makón folytattam a tizedikig. Az általános iskolai szüneteket, hét végeket édesapám asztalos műhelyében töltöttem. Anyai Nagyapám asztalos volt és, ha elmentem a Nagyszülőkhöz, akkor sem unatkoztam, mert ott is várt rám egy asztalos műhely, csodálatos volt látni a két generációs technológiai külömbséget.

Sokszor beszélgettünk Nagyapámmal, Édesapámmal az asztalosok munkájáról, a szakma szépsége, a gyanta, a csersav, a fűrészpor illata megfogott, hogy lesz a fából ajtó, ablak, egy csodálatos bútordarab, mely ha tudna beszélni elmondaná hogyan készült, mit látott az évek múltán.

Mikor Nagymamám feltálalta a vasárnapi ebédet arra az asztalra, ami ott készült abban az asztalos műhelybe a Nagyapám keze munkáját dicsérve,  a tenni akarás nehogy már veszni hadjak egy olyan lehetőséget mikor a szakmát már az anyatejjel szívtam magamba, ezért jelentkeztem a Hódmezővásárhelyi Kalmár Zsigmond szakmunkás képző iskolába épület asztalosnak.

Már tizenkét évesen építkezéseken dolgoztam édesapám kollégáival először csak anyagot adogattam, majd kisebb véséseket később már csapozásokat is rám bíztak, nagyon szigorú volt velem az én apám volt, hogy síros hangulattal mentem a nap végén haza, de most már látom, hogy miért.

Miért is? A Velencei cölöpöktől, a vízimalom hajtotta fűrésztelepekig, olyan előadást tartottam, olyan dolgokat mondtam, amit a Tanár Úr is csak idős szakemberektől tudott, nem volt benne a tankönyvben. A családi kirándulások nálunk vagy faipari kiállítás volt, vagy a mi termékünket vittük kiállításra és ott tudtam beszélni idős szakemberekkel.

Tőlük nagyon sokat tanultam. Az iskolai szakmunkákra általában engem hívtak ez egy kicsit kellemetlen volt az osztálytársaimmal szemben, de mit tegyek ez benne volt az anyatejben. Az iskolát elég jó eredménnyel végeztem el, amiért a szüleimtől kaptam egy faesztergát, és az édesapám vállalkozását amit 1997-ben alapított, átadta Nekem.

Én lettem a főnök, nagyon tetszik, mikor megyünk egy találkozóra, egy megbeszélésre és bemutat a partnereinek büszkék vagyunk egymásra. Elmondhatom nem csak egy apát kaptam az élettől, egy iszonyú jó barátot és egy kiváló kollégát, aki ott van mellettem mindig szavait idézem „Kisfiam minden megrendelőnek hagy egy kis helyet a szívedben, mert ha szívből csinálsz valamit, akkor már csak ki kell egy kicsit díszíteni oda kell figyelni és meglátod gyönyörködnek majd a munkádban” a mai napig elnézem a szakma szeretetét a fa iránti tiszteletét.

2014-ben dolgoztunk egy idős asztalosnál aki már jócskán benne van a korban  és emlékezett ránk az egyik kiállításunkról, megtiszteltetés volt neki dolgozni.

A nap úgy kezdődik reggelinél megbeszéljük mit kell csinálni, vacsoránál pedig értékeljük, és ez így megy napról-napra a gyanta, a csersav, és a fűrészpor világában innen jött a favilág.

Köszönöm, hogy megtisztelte megtekinteni veb oldalamat bízom abban, hogy a képtárban, a kisfilmben felkelti valami az érdeklődését és lehetőséget ad egy közös munkára egy ujjabb helyet a szívemben.

Tisztelettel: Mátó Gergő és Mátó Imre